چه افرادی در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارند ؟ ( قسمت چهارم)
افرادی که در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارند
دریافت ویتامین D مورد نیاز از طریق غذاهای طبیعی دشوار است. اکثر افراد به مصرف غذاهای تقویتشده با ویتامین D و یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیاز دارند تا وضعیت ویتامین D آنها در حالت سالم باقی بماند. برخی برای برآورده کردن نیاز روزانه به ویتامین D، به مصرف مکمل نیازمند هستند.
۱. نوزادان شیرخوار
بهطور طبیعی، تنها با شیر مادر نیاز کودک به ویتامین D برطرف نمیشود. میزان ویتامین D شیر انسان به وضعیت ویتامین D در مادر بستگی دارد پس مادرانی که دوز بالایی از ویتامین D در بدن آنها تأمین شده است، میزان بالایی از این مادهی مغذی را در شیر خود دارند. با اینکه خورشید یک منبع بالقوه برای ویتامین D است، اما کودکان نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرند و باید بدن آنها پوشیده شود و از ضد آفتاب استفاده کنند.
۲. بزرگسالان
خطر بروز کمبود ویتامین D در بزرگسالان بیشتر است زیرا با بالا رفتن سن پوست نمیتواند بهصورت مؤثر ویتامین D جذب کند، احتمالاً زمان بیشتری را در محیط بسته میگذرانند و ممکن است به میزان کافی ویتامین D مصرف نکند.
۳. افرادی که کمتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند
افراد زمینگیر و کسانی که به خاطر شغل خود کمتر در معرض آفتاب قرار میگیرند، ویتامین D کافی از طریق نور خورشید دریافت نمیکنند. از آنجایی که میزان و بسامد استفاده از ضد آفتاب مشخص نیست، نمیتوان به وضوح گفت ضد آفتاب در کاهش جذب ویتامین D چه سهم قابل توجهی ایفا میکند. مصرف میزان پیشنهادی دریافت ویتامین D از طریق غذا و یا مکمل باعث تأمین این ماده مغذی در این گروه از افراد میشود.
۴. افراد تیرهپوست
هرچه میزان رنگدانهی مشکی در لایه پوست بیشتر باشد، پوست تیرهتر و درنتیجه توانایی آن در تولید ویتامین D از طرق نور آفتاب کمتر میشود. گزارشها حاکی از این است که افراد سیاهپوست در مقایسه با سفیدپوستان بیشتر دچار کمبود ویتامین D میشوند.
۵. افراد مبتلا به بیماری التهابی روده و سایر بیماریهایی که منجر به سوءجذب چربی میشود
از آنجاییکه ویتامین D محلول در چربی است، جذب آن به توانایی معده در جذب چربی غذایی بستگی دارد. کسانی که توانایی جذب چربی غذایی در بدن آنها پایین است، باید از مکمل ویتامین D استفاده کنند. عدم جذب چربی چند علت پزشکی دارد: بیماری کبد، فیبروز سیستیک و بیماری کرون و کولیت زخمی در صورت التهاب ایلئوم ترمینال. بهعلاوه، ممکن است افراد مبتلا به این بیماریها کمتر از غذاهایی مانند فرآوردههای لبنی که با ویتامین D تقویت شده استفاده کنند.
۶. افراد چاق یا کسانی که جراحی بایپس معده انجام دادهاند
اگر شاخص توده بدن بالاتر از ۳۰ یا برابر با آن باشد، این افراد در مقایسه با افراد لاغر دچار کمبود ویتامین D هستند. افراد چاق برای اینکه میزان ویتامین D موجود در بدنشان با دیگر افرادی که وزن طبیعی دارند برابر شود، باید بیشتر از حد معمول ویتامین D دریافت کنند. چاقی بر روی ظرفیت بدن در جذب ویتامین D تأثیر نمیگذارد اما هرچه میزان چربی زیر پوست بیشتر باشد، مقدار بیشتری از ویتامین متوقف میشود و در جریان خون آزاد نمیشود.
افراد چاقی که تحت جراحی بایپس معده قرار گرفتهاند، اگر بهاندازهی کافی از طریق مواد غذایی و مکمل ویتامین D دریافت نکنند، به مرور زمان دچار کمبود این ویتامین میشوند زیرا بخشی از روده کوچک که محل جذب ویتامین D است جراحی شده و ممکن است ویتامین D که از ذخایر چربی به خونابه وارد شده است به مرور زمان جبران نشود.